Hoe ontdek je het Waarom van een Startup?
Dit artikel gaat over hoe een Startup of een nieuw bedrijf hun Waarom kan vinden om succesvoller te zijn in het aantrekken van de juiste werknemers en klanten.
For English, click here.
Een Waarom is een unieke bijdrage en het effect daarvan op de wereld. Het is de reden waarom we de dingen doen zoals we die het beste kunnen doen. Zowel individuen als organisaties kunnen hun Waarom ontdekken.
Het Waarom is gebaseerd op verhalen van mensen. Het kunnen positieve maar ook minder mooie ervaringen zijn die een diepe indruk hebben gemaakt op een individu of een groep.
Maar hoe zit het met Startups of Scale-ups? Startups zijn bedrijven die maar heel kort bestaan en Scale-ups zijn ongeveer vijf jaar oud. Ondanks dat ze geloven in hun product hebben ze als bedrijf nog weinig ervaringen gehad die de basis zijn van hun Waarom.
Voordelen van een Waarom
De voordelen van het ontdekken van een gezamenlijk Waarom Statement voor een Startup zijn grotendeels dezelfde als die voor een organisatie die al langer bestaat:
- Het werkt als een kompas en helpt richting te houden in tijden van turbulentie
- Het helpt bij het nemen van beslissingen over producten en diensten
- Het trekt de juiste mensen en klanten aan die geloven en voelen wat de startup voelt zodat ze zich er thuis voelen
- Het geeft energie en motivatie (ook al zit het tegen)
Maar voor een startup zijn er nog een aantal andere voordelen om een Waarom Statement te ontdekken:
- Er ontstaat meteen een sterke emotionele basis dat het succes van een startup kan vergroten.
- De founders (en investeerders) leren elkaar beter kennen
- Het bespaart tijd en geld: Als blijkt dat een (of meerdere) mensen zich niet herkennen in het Waarom statement kunnen zij besluiten om eerder uitstappen. Dit voorkomt ook frustratie of ruzie over de richting van de Startup.
Hoe ziet een Waarom ontdekkingsreis voor Startups eruit?
Net zoals voor individuen en organisaties bestaat de ontdekkingsreis uit twee sessies. De eerste is het formuleren van een voorlopig Waarom statement en de tweede is om de Hoe’s van het bedrijf te formuleren.
Liefst in het eerste jaar van de totstandkoming van de Startup komen maximaal vijf founders en investeerders bij elkaar. Dit zijn degenen die het concept hebben bedacht en de mensen die het meest betrokken zullen zijn bij het bedrijf. Meer deelnemers (tot 30) mag maar dan hanteren we een aangepast programma.
Tijdens de eerste sessie vertellen alle deelnemers persoonlijke ervaringen die ze in hun leven hebben meegemaakt en die hen diep hebben geraakt. Het kunnen ook ervaringen die het verloop van hun leven hebben bepaald. Het mogen persoonlijke verhalen zijn maar ook werk gerelateerde verhalen die een emotionele betekenis hebben.
Iedere deelnemer vertelt ongeveer drie verhalen en, wij als facilitators, destilleren uit de verhalen terugkomende thema’s die of een bijdrage zijn of een effect op de wereld hebben.
De thema’s van de deelnemers schrijven we afzonderlijk op een groot papier. Je kunt je voorstellen dat er na afloop heel veel verschillende thema’s zijn. Voorbeelden van een recente sessie met een Startup zijn het onmogelijke mogelijk maken, vrijheid, genieten of zingeving.
Gezamenlijke thema's zoeken
Als alle verhalen zijn verteld en de thema’s zijn opgeschreven, worden de gezamenlijke thema’s gezocht. Dat zijn dezelfde thema’s die bij iedereen voorkomen. Voorbeelden van de recente sessie met een startup zijn vertrouwen, verbinding, oprechtheid, floreren of excelleren.
Op basis daarvan wordt een selectie gemaakt van vijf thema’s die het sterkste resoneert bij alle deelnemers. Ieder thema heeft een verbinding naar een gevoel van een ervaring van iedere deelnemer. Bij de ene deelnemer kan een thema “verbinding” herinneren aan een ervaring met een ouder en bij een andere deelnemer met de gasten die hij bediende in een restaurant.
Een voorlopige Waarom Statement maken
Met de vijf thema’s wordt een voorlopig Waarom Statement geformuleerd door alle deelnemers afzonderlijk. Deze worden hardop voorgelezen aan de rest van de groep en er wordt uitgelegd wat de relatie van het statement is met de verhalen die verteld zijn.
Tenslotte wordt uit alle statements één voorlopig Waarom statement gekozen. Voorkom een semantische discussie en laat vooral het gevoel hierbij een rol spelen. De voorlopige Waarom statement hoeft niet perfect te zijn en mag niet een samenvoeging zijn van meerdere statements. Het moet diegene zijn die het beste voelt voor alle deelnemers.
De overige thema’s
Omdat het voorlopige Waarom statement maar drie tot vijf thema’s bevat, blijven er veel gezamenlijke thema’s over. In een vervolgsessie worden daarvan de Hoe’s van de Startup geformuleerd. Dat zijn de manieren van werken van een organisatie. Het zijn geen waarden maar eerder actiegerichte kernkwaliteiten en de betekenis daarvan. Een voorbeeld van een recente sessie met een Startup is het thema oprechtheid. De Hoe is dat het vanuit het hart stroomt en dat zich bijvoorbeeld uit dat je mensen helpt zonder er iets voor terug te verwachten.
Tijdsduur
De eerste sessie voor het formuleren van een voorlopig Waarom statement duurt vier tot zes uur. De tweede sessie om de Hoe’s van het bedrijf te formuleren, duurt ongeveer drie tot vier uur. De tweede sessie geeft ook meer duidelijkheid over Wat de Startup nu kan doen om het Waarom in leven te houden.
Bonus
Het grote voordeel van de sessies met een Startup is dat er niet alleen een gezamenlijk Waarom Statement is voor de deelnemers. Tijdens de eerste sessie zijn ook alle individuele thema’s geïdentificeerd van de deelnemers. Iedere deelnemer kan relatief snel zelf een eigen individuele Waarom Statement definiëren en nagaan of die in lijn is met het Waarom van de Startup.
Ontdek jullie Waarom!
Wil jij als Startup jouw Waarom ontdekken? Wij kunnen jullie helpen. Neem vandaag nog contact op om kennis met ons te maken!
Wat is het Waarom van jouw Startup of organisatie? Hoe hebben jullie die ontdekt? Laat ons het weten in het commentaarveld hieronder. Deel ze met andere lezers van dit artikel en ook wij kijken ernaar uit om ze van je te lezen!