Wat is verschil tussen keuzes en beslissingen?

Vaak krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen een keuze en een beslising. Beiden zijn een moment die leidt om iets te doen of juist niet te doen. Toch is er een verschil tussen het maken van een keuze en het nemen van een beslissing.


In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen een keuze en een beslissing zodat jij weet wanneer je voor een keuze of beslissing staat en dat je weet wat het beste is om te doen.


Wat is een keuze?

Een keuze kan van alles zijn, van simpele keuzes  (“Welk wasmiddel ga ik gebruiken?”) tot meer complexe keuzes (“Welke studie moet ik ga volgen uit deze gids?”, of “Welke partner zal kiezen?”).  Bij een keuze gaat het om een aanbod van meerder opties of alternatieven. Jij mag kiezen...


Keuzes kunnen snel gemaakt worden en 90 procent van de dagelijkse keuzes maken we onbewust. Dat komt door onze voorkeuren of heuristieken (eenvoudige regels of gedachtesprongen). Sommige keuzes duren wat langer omdat we twijfelen en erover nadenken. Vaak hebben we niet alle informatie of tijd om tot een conclusie te komen en daarom maken we een instinctieve keuze.  Keuzes zijn ook vaak gebaseerd op onze waarden, onze ervaringen uit het verleden, onze overtuigingen of wat een keuze ons kan brengen. 


Wat is een beslissing?

Als je een beslissing neemt dan doe je dat op basis van een afweging  gebaseerd op de feiten of data. Je denkt na, je zoekt bewust naar opties of argumenten. Vervolgens praat je er met mensen over, je denkt er nog eens over na en je komt tot een conclusie, nadat alle andere opties zijn weggevallen. Dit alles kost vaak meer tijd dan het maken van een simpele keuze.

De Engelse vertaling voor beslissen is "to decide". Dat is afkomstig van het Latijnse woord  decidere  en betekent afsnijden of afhakken.  Bij het nemen van een beslissing analyseer je en elimineert je opties totdat er geen alternatieven meer zijn.


Zijn beslissingen dan belangrijker dan keuzes?

Nee, beiden kunnen een grote invloed hebben op je leven. Beiden kunnen simpel of complex zijn. Het grootse verschil is dat beslissingen gebaseerd zijn op feiten en niet op basis van overtuigingen en waarden. En toch kan een beslissing een deel zijn van een keuze. 

 

Voorkom ‘glijden’

Het gevaar van geen keuzes maken of beslissingen nemen kan zijn dat het leven voorbijglijdt en dat je opeens oud bent en je afvraagt hoe het zo gekomen is waar je nu bent.  Glijden is keuzes en beslissingen vermijden.


Hoe maak je nu betere keuzes en beslissingen?


Maak bewuste keuzes en beslissingen 

Vaak nemen we keuzes op basis van instinct, een onderbuik gevoel of op basis van onze ervaring. Of je neemt een beslissing op basis van wat in het verleden altijd goed ging. Dat wordt de ‘beschikbaarheidsheuristiek’ genoemd. Dat hoeft niet altijd de beste strategie te zijn (denk maar aan de resultaten uit het verleden die geen garantie voor de toekomst zijn!). Er kunnen randvoorwaarden gewijzigd zijn.  Het is dus van belang om de feiten te verzamelen en op basis daarvan een goede beslissing te nemen.


Beperk de hoeveelheid keuzes en beslissingen

We kunnen per dag maar een beperkt aantal keuzes en/of beslissingen nemen. Het kost namelijk energie. Daarna zijn we emotioneel en mentaal gewoon te moe en bestaat het risico dat we de verkeerde keuzes en/of beslissingen maken.  Dan is het goed om belangrijke beslissingen of complexe keuzes uit te stellen en er een nacht over te slapen.


Sommige mensen zijn hier heel bewust van en mijden zoveel mogelijk triviale keuzes in hun leven om zo genoeg energie over te houden voor de echt belangrijke beslissingen of keuzes in hun leven. Denk aan Steve Jobs en Barak Obama die iedere dag dezelfde kleding dragen.


Zelf wil ik niet iedere dag nadenken over wat we gaan eten als ik in de supermarkt sta. Op vrijdag maak ik een menu voor de hele week en doe daar in een keer boodschappen voor.


Ontdek jouw Waarom

Wil je nu sneller juiste keuzes kunnen maken en goede beslissingen nemen? Dan is het van belang om jezelf beter te leren kennen.  Ontdek jouw waarden, stel doelen, ontdek jouw overtuigingen, jouw purpose. Zo voorkom je ook dat je gaat ‘glijden’ in het leven. 


Begin met jouw Waarom. Jouw Waarom is jouw bijdrage en het effect daarvan op de wereld. Het is actiegericht en positief. Door je Waarom als referentie te gebruiken, kun je meer bewuste keuzes en beslissingen nemen voor jouw carrière, bedrijf en je leven. Dat levert je meer levensvreugde, zelfvertrouwen en energie op. Meer over hoe je jouw Waarom kunt vinden, lees je  hier .


Wil je je eigen Waarom ontdekken?  Wij kunnen je als partner helpen! Neem vandaag nog  contact  met ons op voor een gratis intakegesprek!


Hoe maak jij keuzes of neem jij beslissingen? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder.